Авторите на проекта Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският

...
Авторите на проекта Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският
Коментари Харесай

Авторите на проекта за джендър модел в училище: Наложиха ни цензура, академичната свобода е погазена

Авторите на проекта „ Форум за джендър уравновесен учебен модел в учебно заведение: българският случай ”, който е препоръчан за финансиране пред Националната комисия за ЮНЕСКО, дадоха отговор на рецензиите против концепцията им.
 Дишайте умерено: Джендърът няма да влезе в българските учебни заведения
Съвестта ни и положителното ни име на учени ни задължават да отговорим. Целта на нашия план беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават правилата на равенството сред половете, пишат в изказване до медиите ас. доктор Миладина Монова, доцент доктор Ана Лулева, доцент доктор Албена Накова и гл. ас. доктор Шабан Даракчи.

Проектът е на учени от Института на Българска академия на науките за проучване на обществата и знанието и е класиран на шесто място (от седем възможни) на съвещание във външното ни министерство на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО.

Заседанието е извършено на 2 юли 2018 г. Досегашната процедура демонстрира, че шансове да получат финансиране имат първите 3 плана в класирането.

Вчера OFFNews потърси за коментар по тематиката и просветителното министерство. От ведомството дадоха отговор: " Ако цитираният от Вас план бъде утвърден от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи утвърждение да се употребява в просветителната система у нас. "  

Очевидно терминът „ джендър “ е „ плашилото “, което се размахва още веднъж. Това е термин, който е законен в целия теоретичен свят, когато се изследват връзките сред мъжете и дамите. На българската общност обаче терминът „ джендър “ бе показан превратно и манипулативно през миналите месеци, пишат създателите на проекта „ Форум за джендър уравновесен учебен модел в учебно заведение: българският случай ”.

Публикуваме цялостния текст на изказването им:

Ние, долуподписаните създатели на плановото предложение „ Forum for gender balanced model at school: the Bulgarian case “, подадено към Participation Programme, UNESCO 2018-2019, заявяваме:

През последните два дни нашето планово предложение и ние персонално станахме обект на масирана медийна офанзива, откакто документите на плана бяха публикувани непозволено. Целите на плана бяха показани превратно, бе ни вменено желание да разпростаняваме „ джендър идеология “, да постановяваме „ трети пол “, да „ промиваме мозъците на децата “ и прочие

Съвестта ни и положителното ни име на учени ни задължават да отговорим. Целта на нашия план беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават правилата на равенството сред половете. Подготвихме предлагането, водени от убеждението, че съответното познаване на проблемите, такива каквито се слагат във всекидневието на учители и възпитатели, е належащо за създаване на верните тактики в духа на „ Gender Equality Action Plan 2014-2021 “ на ЮНЕСКО и цел 2 на стратегия „ Образование “ на ЮНЕСКО. Това са цели, които са в синхрон и с Националната тактика за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2016-2020 година, Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете (обн. Дъждовни води. Бр. 33 от 26.04.2016) и считаме, че би трябвало да са в синхрон и с политиката и на българското Министерство на образованието и науката.

Клеветническата акция в медиите провали по-нататъшното ни присъединяване в конкурсната стратегия и това бе провъзгласено за „ триумф “ от уредниците на тази недостойна интервенция.

Очевидно терминът „ джендър “ е „ плашилото “, което се размахва още веднъж. Това е термин, който е законен в целия теоретичен свят, когато се изследват връзките сред мъжете и дамите. На българската общност обаче терминът „ джендър “ бе показан превратно и манипулативно през миналите месеци. Означава ли това, че оттук нататък всеки, който дръзне да изследва джендър тема като да вземем за пример проблеми на равнопоставеността на половете, дискриминирането, насилието, неравното възнаграждение на труда на мъжете и дамите и прочие, ще бъде остракиран?

Според нас случилото се е доста сериозен казус за жестоко тъпчене на академичната независимост и цензура. Във време, когато приказваме за „ Наука и обучение за образован напредък “, ние бяхме показани като опасност за българското учебно заведение, като „ джендър сътрудници “, рискови за българските деца.

Като представители на научната общественост считаме, че би трябвало да защитим неприкосновената ни независимост да избираме изследователските си полета, като съблюдаваме научните стандарти, етичните правила и настоящото законодателство, и не трябва да разрешаваме да ставаме жертва на конюнктурни настроения и лов на вещици.

Обругаването на нашия план стана мотив още веднъж да се нападна престижа на учените от Българска академия на науките като ненужни на българското общество. Питаме се, кой има изгода от сходни внушения?

София, 3 август 2018

Ас. доктор Миладина Монова, доц доктор Ана Лулева, доцент доктор Албена Накова, гл. ас. доктор Шабан Даракчи "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР